Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο καλύτερος φίλος της γυναίκας..


Ακούγοντας το τελευταίο τραγούδι της Rihanna, Diamonds, μου ήρθε στο μυαλό η γνωστή σε όλους φράση, τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας (αχ!) Κι έτσι μπήκα στη διαδικασία να ψάξω και να βρω τα πάντα σχετικά μ΄ αυτόν τον τόσο πιστό φίλο (αφού δεν μπορώ να τα έχω ας ξέρω τουλάχιστον γι’ αυτά..)
Τα διαμάντια λοιπόν ανακαλύφθηκαν στην Ινδία, άγνωστο το πότε, και είναι καθαρός άνθρακας. Το βάρος τους μετριέται σε καράτια, 1 καράτι ισοδυναμεί με 200 χιλιοστά του γραμμαρίου και φημίζονται για τη μεγάλη τους σκληρότητα. Το όνομά τους προέρχεται από το ελληνικό ρήμα δαμάζω και το στερητικό α και δηλώνει τη δυσκολία της κατεργασίας τους.
Το εμπόρια και η διακίνηση τους ξεκινά τον 1ο αι. π.Χ. και ακολούθησε την εξής διαδρομή: Ινδία, Κίνα, Αραβία, Περσία και τέλος Ευρώπη. Ωστόσο η συστηματική κατεργασία τους άργησε να εδραιωθεί. Μόλις το 13ο αιώνα εμφανίζονται οι πρώτες μικρές βιοτεχνίες κατεργασίας στη Φλάνδρα. Από εκεί περνάμε στην Μπριζ, έπειτα στη Λισσαβόνα και την Αμβέρσα, για να φτάσουμε το 1822 στο Άμστερνταμ όπου και ιδρύθηκαν τα πρώτα εργοστάσια με ατμοκίνητες μηχανές κατεργασίας. Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ζύγιζε πριν την κατεργασία του 3.106 καράτια, δηλαδή 612,2 γραμμάρια (ένα τέτοιο θέλω, απλό και καθημερινό..), ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου του 2008 στο Λεσότο ανακαλύφθηκε διαμάντι 478 καρατίων.
Τα διαμάντια όπως τα ξέρουμε από τα κοσμήματα είναι διαφανή και άχρωμα. Ο βομβαρδισμός με ακτινοβολία όμως μπορεί ν΄ αλλάξει το χρώμα τους. Φυσικά οι χρωματισμοί τους ποικίλουν, γκρι, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, μαύρα, ενώ τα ακατέργαστα διαμάντια δεν έχουν ούτε λάμψη ούτε κάποιο άλλο από τα συνήθη χαρακτηριστικά τους που τα αποκτούν μέσω επεξεργασίας.
Εσείς νομίζετε ότι τα διαμάντια χρησιμοποιούνται μόνο για την παρασκευή κοσμημάτων; Μόνο το 3-5% της συνολικής παραγωγής τους χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εργαλείων κοπής και λείανσης διαφόρων σκληρών υλικών με πολύ σημαντικές εφαρμογές στη βιομηχανία. Όπως καταλαβαίνετε τα διαμάντια διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, δε βγήκε τυχαία άλλωστε το diamonds are forever.. ;)
                                                                                                                                      M.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!