Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Σέλας: το φωτεινό στέμμα της Γης!!!



 Από μικρός είχα την απορία τι είναι το Σέλας. Όσες φορές κι αν προσπάθησα να μάθω τι είναι, πάλι έμενα με απορίες. Πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον να μάθω πως δημιουργείτε αυτό το φαινόμενο. Έψαξα λοιπόν να δω τι είναι και είπα να σας το παρουσιάσω.
  Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Παρατηρείται κυρίως στο Βόρειο και Νότιο ημισφαίριο (Βόειο-Νότιο Σέλας). Το φαινόμενο αυτό απασχολούσε τον άνθρωπο ήδη από την αρχαιότητα. Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής υπήρξε ο Αριστοτέλης. Σύγχρονοι μελετητές παρομοιάζουν το φαινόμενο με «ουράνιες μπαλαρίνες».
Το επικρατέστερο χρώμα Σέλαος είναι το λευκό. Όταν όμως παρατηρείται χρωματισμένο, τότε το κόκκινο επικρατεί στο κατώτερο τμήμα, το πράσινο στο ανώτερο και ενδιάμεσά τους το κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται.

  Όσο κι αν προσπάθησα να καταλάβω την θεωρία που εξηγεί την αιτία εμφάνισης του φαινομένου δεν τα κατάφερα. Γι αυτό σας παραθέτω αυτούσιο το κομμάτι: «Η εξέλιξη των επιστημών και των μέσων έρευνας απέδειξαν ότι γενεσιουργός αιτία καθίσταται ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύματα φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο». (Σε γενικές γραμμές αυτό είναι. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο και μπορεί να μας το εξηγήσει θα χαρώ πολύ να το κάνει).
  Και για να κλείσω, ήθελα να κάνω μία αναφορά στους λαογραφικούς θρύλους που περιτριγυρίζουν αυτό το φαινόμενο. Οι Φιλανδοί πίστευαν ότι το Σέλας ήταν Άγγελοι Κυρίου που κυνηγούσαν τους δαίμονες. Οι Λάπωνες έκρυβαν τις γυναίκες και τα παιδιά, σταματούσαν τα έλκυθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μην γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει. Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως είναι οι ψυχές των νεκρών που ψάχνουν τους δικούς τους. Έτσι, στην εμφάνιση του φαινομένου ούτε μιλούσαν ούτε σφύριζαν για να μην τους αρπάξει το Σέλας αναγνωρίζοντάς τους από την φωνή. Τέλος το Σέλας κατά τον Μεσαίωνα εκμεταλλεύτηκε από την εκκλησιαστική εξουσία για συμμόρφωση  των πιστών λέγοντας πως είναι προμήνυμα μεγάλου κακού. Έχουμε πολλά παραδείγματα από γκραβούρες που παρουσιάζουν το Σέλλας ως θηρίο της κόλασης.
Αυτό λοιπόν είναι το ασύλληπτης ομορφιάς φαινόμενο που διαρκεί λίγα μόλις δευτερόλεπτα έως μισό λεπτό της ώρας, μοιάζει με γιγάντιο φωτεινό στέμμα και ονομάζεται Σέλας!



                                                                      
                                                                                               Themis

2 σχόλια:

Γράψε μας την asinARTisia σου!