Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η τέχνη του... δρόμου!

  Γκράφιτι είναι η αναγραφή συνθημάτων σε δημόσιους χώρους. Πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του '70 σε υποβαθμισμένες περιοχές των ΗΠΑ, την ίδια δηλαδή περίοδο και στα ίδια μέρη όπου εμφανίστηκε και η μουσική χιπ-χοπ. Για το λόγο αυτό πολλοί θεωρούν ότι το γκράφιτι είναι μέρος της κουλτούρας της χιπ-χοπ. Ένας από πρώτους που ασχολήθηκε με αυτή την τέχνη ήταν ο ελληνοαμερικανικής καταγωγής Τaki 183.
  τα γκράφιτι είναι χωρισμένα σε κατηγορίες και αυτές είναι: γκράφιτι σε εξωτερικούς τοίχους (στους δρόμους), συνθήματα, ζωγραφική, διαμαρτυρία. Υπάρχουν γκράφιτι σε εσωτερικούς τοίχους και επιφάνειες (όπως τουαλέτες, θρανία). Τέλος υπάρχουν και τα αυτοσχέδια ποιήματα.
  Μην θεωρείτε ότι τα γκράφιτι είναι όλα παράνομα! Πολλές φορές γίνονται με επιθυμία του ιδιοκτήτη του κτιρίου που θα διακοσμηθεί. Ξέρατε ότι υπάρχουν τοίχοι που είναι μόνο για τους καλούς γκραφιτάδες και οι υπόλοιποι δεν έχουν δικαίωμα να γράψουν πάνω τους; 
  Αρκετά διαδεδομένη στην Ευρώπη είναι η τεχνική του στένσιλ, με την οποία το σχέδιο χαράσσεται από πριν σε μία λεπτή λαμαρίνα ή σε ένα λεπτό κομμάτι ξύλο. Το σχέδιο αυτό έπειτα, προσαρμόζεται στον τοίχο και ψεκάζουν την μπογιά. Όπου υπάρχει κενό αφήνεται αποτύπωμα και έτσι ολοκληρώνεται αυτή τεχνική. Σημαντικός καλλιτέχνης του στένσιλ είναι ο Βρετανός Bansky.
  Τέλος tag (ταγκιά) είναι η υπογραφή που αφήνει ο καλλιτέχνης κάτω από την ζωγραφιά του με σπρέι. Η υπογραφή αυτή είναι ή μέσα στο έργο ή σε κάποια άκρη και δεν γίνεται να είναι μεγαλύτερη από το γκράφιτι.


Stencils
                                                                 

                                                             


















                                                                                      Themis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!