Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Parcour: πολεμική ή πνευματική τέχνη;




 Το παρκούρ είναι η τέχνη φυγής. Είναι γαλλικής καταγωγής και ήρθε στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Στόχος της τεχνικής αυτής είναι υπερπήδηση φυσικών ή τεχνητών εμποδίων. Αυτός που ασχολείται με το παρκούρ (traceur) καλλιεργεί μέσα του την ικανότητα να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης που θα χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  Θεμελιωτής αυτού του extreme αθλήματος ή αυτής της πολεμικής τέχνης κατ’ άλλους θεωρείται ο David Belle τη δεκαετία του ΄80 στην Lisses της Γαλλίας. Το όνομα προέρχεται από το Parcours du Combattant (είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου με εμπόδια).
  Η φιλοσοφία του αθλήματος στρέφεται γύρω από το «είναι και διαρκειν». Δηλαδή η κίνηση δεν πρέπει να εξυπηρετεί την μεταφορά από ένα σημείο σε ένα άλλο μόνο αλλά και να να είναι αποτελεσματική ως προς την διάρκεια ζωής του traceur. Η εξάσκηση δεν πρέπει να καταπονεί το σώμα καθόλου. Το άλλο σημαντικό είναι πως πρέπει να αναπτύσσεται η ικανότητα να βρίσκονται εναλλακτικοί τρόποι υπερπήδησης εμποδίων. Το παρκούρ είναι η τέχνη που πρεσβεύει την έλλειψη ανταγωνισμού, την αλληλεγγύη και είναι μία ευγενής δραστηριότητα.
  Και επειδή μπορεί να σας φαίνεται επικίνδυνο, αυτοί που ασχολούνται χρόνια τονίζουν ότι η επικινδυνότητα έχει να κάνει με το είναι υπομονετικός και μεθοδικός. Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις. Η εκμάθηση γίνεται σταδιακά και οι traceurs εξασκούνται και στα rolls για να ελαχιστοποιήσουν τις πτώσεις τους.
  Αν σας άρεσε αυτή η τέχνη μπορείτε να επισκεφθείτε και το κανάλι Parcour.Gr στο youtube http://www.youtube.com/user/parkourGRVideos για να δείτε πιο πολλά σχετικά βίντεο. Εδώ σας δίνω μία γεύση.






                                                                                             Themis
                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!