Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Οικία ετών 3.500!!!



Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα αλλά εμένα με έπιασε η ανάγκη να θυμηθώ τις σπουδές μου! Γι' αυτό και τα θέματά μου είναι κάπως "αρχαιολογικά" σήμερα. Έτσι λοιπόν και τώρα θα σας παρουσιάσω μία οικία που ανακαλύφθηκε στην Κύπρο και χρονολογείται στα 3.500 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι Άντριου Σνέντον , Γκρεγκ Ντεφτερέος και Τομ Ράιερ ανακάλυψαν τα κατάλοιπα της οικίας που σας προανέφερα στην τοποθεσία Αλάμπρα που είναι μια επαρχία της Λευκωσίας. Την χρονολόγησαν στην Μέση εποχή του Χαλκού.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ήρθε στο φως ένα οίκημα στενό, με διαστάσεις 5Χ4 μέτρα με χαμηλά πέτρινα τοιχώματα που αποτελούσαν την βάση που στήριζε τοίχους από πήλινες λίθους. Εκτός από αυτά διασώθηκαν επίσης 6 αποθηκευτικοί πίθοι που μπορεί να περιείχαν σιτηρά, νερό ή ελαιόλαδο. Επίσης βρέθηκαν μία μπρούτζινη πόρπη (καρφίτσα), μία μπρούτζινη σπάνια σμίλη, εργαλεία για την υφαντική τέχνη αλλά και πολύ καλά ζωγραφισμένα αγγεία. Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την καταστροφή της οικίας γύρω στο 1.600 π.Χ. και η αιτία ήταν μία φωτιά (αυτό εξηγείται από την κατάσταση που βρέθηκαν τα λείψανα της οικίας). 
Την προσπάθεια αυτή στήριξε και ο Δήμαρχος της περιοχής και η ομάδα των αρχαιολόγων ελπίζει να επιστρέψει το 2013 και να εμπλουτίσει τις έρευνές της και να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την Μέση εποχή του Χαλκού. 






                                                                                                  Themis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!