Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS


1η Δεκεμβρίου σήμερα (καλό μήνα!!) και από το πρωί φαντάζομαι όλοι θα έχετε δει τα χαρακτηριστικά κόκκινα κορδελάκια δίπλα από τα σήματα των τηλεοπτικών σταθμών. Αν αναρωτιέστε περί τίνος πρόκειται, τότε μάλλον έχετε ξεχάσει ότι η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά γι’ αυτήν την ασθένεια, που αποτελεί την πλέον θανατηφόρα του 20ου αιώνα. Πόσα όμως είναι αλήθεια και τι σημαίνει να είναι κανείς οροθετικός; Μήπως δεν πρέπει ούτε να του μιλάω ή να τον αγγίζω γιατί θα κολλήσω κι εγώ; Πολλοί τέτοιοι μύθοι κυκλοφορούσαν γύρω από το AIDS δημιουργώντας στον κόσμο φοβίες και προκαταλήψεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή..
Η πρώτη ταυτοποίηση της ασθένειας έγινε το Δεκέμβριο του 1981 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα πρώτα κρούσματα είχαν ήδη εμφανιστεί στην Αφρικανική ήπειρο τη δεκαετία του ’60 και το ’70 παρατηρήθηκαν κρούσματα και σε άλλες χώρες. Η λέξη AIDS είναι ακρωνύμιο των λέξεων Acquired Immune Deficiency Syndrome, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας δηλαδή. Ο ιός αυτός προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε κάθε είδους ασθένεια. Ως γνωστόν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, πράγμα που σημαίνει ότι η απλή σωματική επαφή με ανθρώπους που πάσχουν από AIDS είναι απολύτως ακίνδυνη.
Αυτό που οι περισσότεροι ίσως να μη γνωρίζουν είναι ότι το AIDS είναι ένας εργαστηριακός ιός, κατασκευασμένος δηλαδή από Αμερικανούς επιστήμονες στα εργαστήριά τους. Προκειμένου μάλιστα να ερευνήσουν τον τρόπο δράσης του τον διοχέτευσαν σε οργανισμό συγγενή με αυτόν του ανθρώπου, στους πιθήκους δηλαδή, τους οποίους και απελευθέρωναν έπειτα στο φυσικό τους περιβάλλον ενώ εξακολουθούσαν να είναι μολυσμένοι. Έτσι η ασθένεια πέρασε και στον άνθρωπο, μέσω των πιθήκων.
Σήμερα η ασθένεια ακμάζει στις αφρικανικές χώρες, όπου η άγνοια των μεθόδων προφύλαξης και προστασίας δεσπόζει. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί εμβόλιο κατά της ασθένειας (πράγμα δύσκολο να πιστέψω εφόσον μιλάμε για κατασκευασμένο ιό) ενώ τα κρούσματα αυξάνονται ετησίως. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η χρήση προφυλακτικού, που καθίσταται όχι απλώς υποχρεωτική αλλά απαραίτητη και αναγκαία.
Με αφορμή την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη 1 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση με στόχο την ενίσχυση των παιδιών που ζουν κάτω από τη σκιά αυτής της θανατηφόρου νόσου. Ας ελπίσουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ίασης και δοθεί επιτέλους ένα τέλος.
                                                                                                                                   Μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!