Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο!

Μιας και τα Χριστούγεννα έφτασαν σχεδόν ας δούμε τι έθιμα έχουν άλλες χώρες γι' αυτήν την τόσο μεγάλη γιορτή! Γιατί δε λέω καλά και τα δικά μας και παραδοσιακά, αλλά ας πάρουμε μια γεύση κι απ' αλλού μιας και δεν προβλέπεται να πάμε σύντομα. Ας αρχίσουμε με τη γειτονική μας Ιταλία όπου η επίσημη χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, δηλαδή τα Θεοφάνεια. Ανημέρα των Χριστουγέννων τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα μετά το φαγητό και ανταμείβονται χρηματικά, ενώ την παραμονή των Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα πετάει πάνω από τα σπίτια με τη μαγική της σκούπα αφήνοντας δώρα στα "καλά" μόνο παιδιά και ένα σακί κάρβουνο στα άτακτα.
Επόμενος σταθμός η Γαλλία, όπου ο Pere Noel, ο Άγιος Βασίλης δηλαδή, μοιράζει τα δώρα του στις 24 Δεκεμβρίου. Το αλεξανδρινό λουλούδι που οι ίδιοι αποκαλούν"αστέρι των Χριστουγέννων" πρωταγωνιστεί παντού, τόσο στους στολισμούς όσο και στις επιλογές που κάνουν για δώρα στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Στην Αυστρία τα Χριστούγεννα κρατάνε πολύ αφού ξεκινούν την 1η Δεκεμβρίου. Τα δώρα μοιράζονται στις 6 Δεκεμβρίου από τον Άγιο Νικόλαο, ενώ οι Αυστριακοί τοποθετούν στα στεφάνια τους κεριά τα οποία ανάβουν ένα-ένα κάθε Κυριακή μέχρι να φτάσει η 24η Δεκεμβρίου. Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα μεταμφιεσμένα σε μάγους και προσφέρουν τα χρήματα που συγκεντρώνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Στη Σουηδία το έθιμό τους έχει και όνομα, Λουτσία, σύμβολο του φωτός. Στις 13 Δεκεμβρίου το πρωί, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας ντύνεται στα λευκά και πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι για να μοιράσει ζεστό καφέ και κουλουράκια. Στο κεφάλι του φορά ένα στεφάνι με αναμμένα κεριά και τραγουδά τα κάλαντα.
Στη μακρινή Αυστραλία τα Χριστούγεννα είναι καλοκαιρινή υπόθεση. Γι' αυτόν το λόγο μετά το χριστουγεννιάτικο δείπνο συνηθίζουν να πηγαίνουν είτε στην παραλία είτε για ένα αγώνα κρίκετ.
Τέλος στην Ελβετία τα παιδιά περιμένουν στις 6 Δεκεμβρίου τον Άγιο Νικόλαο να τους φέρει γλυκά και δώρα. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντροι άνδρες φοράνε μαύρα κοστούμια και μαύρα ψηλά καπέλα και κάνουν παρέλαση στους δρόμους. Ο πιο ψηλός απ' αυτούς φοράει μια μακριά γενειάδα και μπαίνει μπροστά κρατώντας στο χέρι του ένα μακρύ ξύλο το οποίο στην άκρη του έχει κρεμασμένα κουρέλια γεμάτα κάπνες.
                                                                                                                                          Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!