Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τουλίπα: Είναι ολλανδικής προελεύσεως;;;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τουλίπα είναι το σύμβολο της Ολλανδίας. Κι' όμως η ιστορία της έχει ρίζες πιο βαθιά στο χρόνο. Ανάγεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που ήταν και το σύμβολό της. Κοσμούσε τους κήπους των παλατιών αλλά και τις πλούσιες κυρίες καθώς ήταν ένα συχνό μοτίβο κοσμήματος. Για την "μετανάστευση" αυτού του λουλουδιού είναι υπεύθυνος ο Ολλανδός βοτανολόγος Κάρολος Κλούσιος που μετέφερε το άνθος στην πατρίδα του. Από τότε στην μεν Κωνσταντινούπολη, η τουλίπα άρχισε να εγκαταλείπεται, στη δε Ολλανδία άνοιγε ένας λαμπρός δρόμος ανθοφορίας! Τον 17ο αιώνα παρατηρήθηκε έξαρση στην καλλιέργεια τουλιπών και μεγάλα ποσά δίνονταν από συλλέκτες για να κατακτήσουν βολβούς από περίεργα σχήματα και χρώματα του φυτού. Το σχήμα της τουλίπας είναι γνωστό. Τα φύλλα είναι μακρυά σε σχήμα λογχοειδές. Από εκεί βγαίνει ο βλαστός ύψους 70 εκατοστών και στην κορυφή είναι το άνθος που έχει σχήμα σαν κύπελλο. 

Τα κύρια χρώματα της τουλίπας είναι το κόκκινο, το κίτρινο αλλά υπάρχουν και λευκά, πορφυρά, ροζ ακόμη και μαύρα άνθη τουλίπας! Όπως είναι ήδη γνωστό οργανωμένες καλλιέργειες τουλίπας γίνονται στην Ολλανδία γι' αυτό και ονομάζεται "Χώρα της τουλίπας". 






Τουλίπες υπάρχουν και στην Ελλάδα όμως σε διάφορους τύπους. Υπάρχει η τουλίπα η κυματόφυλλος, η νότια τουλίπα, η τουλίπα της Κρήτης, της Χίου και της Πελοποννήσου. Πολλοί είναι και οι μύθοι που συνδέονται με το άνθος αυτό, ένας από τους οποίους συνδέει την τουλίπα με την απόλυτη αγάπη. Εκτός αυτού και πολλοί λογοτέχνες έχουν γράψει για την τουλίπα. Έτσι έχει μείνει η τουλίπα σαν σύμβολο της απόλυτης αγάπης. Αν θέλετε να εκφράσετε την αγάπη σας σε κάποια, κάντε δώρο μία ανθοδέσμη με τουλίπες.















                                                                                                   Themis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!