Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τι σημαίνουν γνωστές παροιμίες;;;







Η ελληνική γλώσσα είναι γεμάτη από παροιμίες. Τις χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ξέρουμε από πού προέρχονται;;; Πού βρίσκονται οι ρίζες των παροιμιών μας;; Ας δούμε μερικές παροιμίες…
«Μυρίζω τα νύχια μου». Αυτή την παροιμία την χρησιμοποιούμε όταν μας ρωτούν κάτι και εμείς δεν έχουμε κάτι να απαντήσουμε. Η έκφραση αυτή έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα όπου οι ιερείς των μαντείων βούταγαν τα δάχτυλά τους σε ένα υγρό με συστατικό το δαφνέλαιο, το οποίο εισέπνεαν για να υπνωτιστούν και να πουν τους χρησμούς τους.
«Χρωστάει της Μιχαλούς». Αυτή η φράση μας έρχεται από την εποχή που πρωτεύουσα της χώρας ήταν το Ναύπλιο. Εκεί λοιπόν υπήρχε μια ταβερνιάρισσα, Μιχαλού. Έδινε την ευκαιρία σε όποιον δεν είχε να την πληρώσει να την ξεχρεώσει μέχρι την ώρα που τους έλεγε. Κι αν δεν την πλήρωναν…τότε άρχιζε να φωνάζει και να τους βρίζει!
 «Τον έπιασαν στα πράσα». Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του κράτους κάποιος είχε στήσει μια συμμορία που έκλεβε μαγαζιά  και σπίτια. Η Αστυνομία μάταια προσπαθούσε να τον πιάσει. Σε μια περιοχή της Αθήνας ζούσε ένας παπάς. Το σπίτι του ήταν περιτριγυρισμένο με πράσα. Ένα βράδυ λοιπόν έπιασαν τον αρχηγό της συμμορίας σε εκείνο το σπίτι, και έτσι έμεινε η φράση.
«Τον κόλλησε στον τοίχο». Ο Ιωάννης Δημαράς, στρατηγός, για να διασκεδάσει ένα βράδυ, έπιανε τους περαστικούς και τους κολλούσε στον τοίχο με ένα είδος ρετσινιού και πίσσας. Και έτσι έμεινε η έκφραση!





                                                                                               Themis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!