Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η φωτογραφία αφηγείται...

Ο περισσότερος κόσμος σήμερα έχει στην κατοχή του μια ψηφιακή κάμερα για να απαθανατίζει σημαντικές στιγμές, όμορφα τοπία ή κάτι που του κάνει εντύπωση. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ξεκίνησε η τέχνη της φωτογραφίας; Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι οι πρώτες φωτογραφίες ήταν απλές προβολές εικόνων πάνω σε κάποια επιφάνεια. Η πρώτη δε φωτογραφική μηχανή θεωρείται η camera obscura, ένα σκοτεινό δωμάτιο ή κουτί δηλαδή που στη μία του άκρη διαθέτει μια γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντι άκρη μια πολύ μικρή οπή. Ο τρόπος λειτουργίας της συγκεκριμένης κάμερας είναι σχετικά απλός: οι ακτίνες του φωτός διαχέονται μέσα από την οπή και σχηματίζουν πάνω στην επιφάνεια ένα είδωλο των αντικειμένων έξω από το δωμάτιο ή κουτί. Το 1550 συντελέστηκε μία σημαντική τροποποίηση αυτού του τύπου κάμερας, η προσθήκη ενός κοίλου φακού στην οπή εισόδου του φωτός από τον Girolamo Gardano. Το 1568 ο Daniello Barbaro επινόησε ένα ακόμη είδος διαφράγματος που επέτρεπε την εστίαση της εικόνας, ενώ το 1636 ο Daniel Schwenter εφηύρε ένα σύστημα πολλαπλών φακών διαφορετικών εστιακών αποστάσεων, πρόδρομο του σημερινού ζουμ δηλαδή.
Το 1826 ο Γάλλος Nicephore Niepce κατάφερε ν' αποτυπώσει την πρώτη φωτογραφία απευθείας σε "θετικό" χάρη στη χρήση ενός παραγώγου του πετρελαίου, ενώ για την αποτύπωσή της χρειάστηκε η έκθεσή της στον ήλιο για 8 ώρες. Γι' αυτό και ο ίδιος ο Niepce ονόμασε την τεχνική του ηλιογραφία. Η πρώτη δε φωτογραφία στην ιστορία απεικόνιζε τις στέγες των παραθύρων του χωριού Chalon-sur-Saone της Γαλλίας. Μετά το θάνατο του Niepce την τεχνική του ήρθε να τελειοποιήσει ο Louis Jacques  Mandes Daguerre, επινοώντας τη μέθοδο της ναγκεροτυπίας την οποία ανακοίνωσε επίσημα το 1839 στην Ακαδημία Επιστημών και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Η μέθοδος αυτή ήταν παραπλήσια της τεχνικής που χρησιμοποιούν οι σύγχρονες Πολαρόιντ.
Ωστόσο πατέρας της φωτογραφίας θεωρείται ο Άγγλος William Fox Talbot, ο οποίος εισήγαγε την τεχνική της ταλμποτυίας. Επρόκειτο ουσιαστικά για τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης αρνητικής εικόνας που μπορούσε αργότερα να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή μιας θετικής. Η τεχνική αυτή υστερούσε ποιοτικά της ναγκεροτυπίας καθώς χρησιμοποιούσε χαρτί σαν βάση για το αρνητικό αποτέλεσμα.
Το 1888 ο George Eastman γίνεται ο εφευρέτης του φιλμ και της πρώτης φωτογραφικής μηχανής Kodak, η οποία ζύγιζε περίπου 1 κιλό, είχε μικρές διαστάσεις και σταθερό διάφραγμα. Το σλόγκαν με το οποίο προωθήθηκε ήταν "Εσείς πιέζετε το κουμπί, εμείς αναλαμβάνουμε τα υπόλοιπα" ,καθώς το εργοστάσιο της Kodak αναλάμβανε την εκτύπωση του φιλμ. Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε ορόσημο για τη μαζική χρήση της φωτογραφικής μηχανής και την εμπορική ανάπτυξη της φωτογραφίας. Από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα ελάχιστες σημαντικές τροποποιήσεις συντελέστηκαν στη χημική φωτογραφία, με κυριότερη φυσικά αυτήν της έγχρωμης φωτογραφίας.
                                                                  Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!