Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί κόβουμε βασιλόπιτα;



 Κάθε χρόνο μετά την αλλαγή του χρόνου και τις ευχές, όλοι μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και κόβουν την βασιλόπιτα. Αυτό που περιμένουν όλοι είναι να κερδίσουν το φλουρί για να είναι τυχεροί για όλη την νέα χρονιά! Από που ξεκίνησε όμως όλο αυτό; 
 Όλα ξεκίνησαν από τον Μέγα Βασίλειο, τον δικό μας Άη-Βασίλη. Όταν ήταν επίσκοπος Καισάρειας, ο Έπαρχος της περιοχής διέταξε να εισπραχθούν φόροι από τους κατοίκους. Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε και έτρεξε στον επίσκοπο. Αυτός, τους είπε να μαζέψουν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα. Οι άνθρωποι συνέλεξαν κοσμήματα, δώρα και άλλα αντικείμενα. Όταν ο Έπαρχος έφτασε στην περιοχή, η πειθώ του Επισκόπου αλλά και τα δώρα που είχαν μαζευτεί τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. Τα δώρα φεύγοντας δεν τα πήρε. Η επιστροφή των αντικειμένων ήταν δύσκολη και έτσι ο Μέγας Βασίλειος αποφάσισε να παρασκευαστούν πίτες και εκεί μέσα να τοποθετηθούν τα πράγματα που είχαν συλλεχθεί. Την επόμενη μέρα μοιράστηκαν οι πίτες και ως εκ θαύματος,  στον κάθε ένα έτυχε αυτό που είχε προσφέρει! 



Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο και εμείς τοποθετούμε τα ψεύτικα πλέον φλουριά στις βασιλόπιτες. Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο είναι αγαπημένο μικρών και μεγάλων και όλοι περιμένουν να είναι οι τυχεροί της χρονιάς!! Καλή επιτυχία σε όλους μας!!






                                      Themis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!