Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Άντα Λάβλεϊς: Η άγνωστη κόρη του λόρδου Μπάϊρον

Φαντάζομαι ότι όσοι μπήκατε σήμερα στο Google, και μάλλον είστε πολλοί, θα είδατε το διαφορετικό του σήμα, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Άντα Λάβλεϊς. Ποια είναι όμως αυτή η γυναίκα και γιατί το Google να της αφιερώσει ένα του λογότυπο;
Η Αυγούστα Άντα Κίνγκ λοιπόν ήταν Κόμισσα του Λάβλεϊς  και κόρη του Λόρδου Μπάϊρον και της Άννας Ισαβέλλας Μίλμπανκ. Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου του 1815 και έγινε γνωστή για το έργο που άφησε σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ με την οποία ήρθε σ' επαφή για πρώτη φορά σ' ένα δείπνο στο Σόμερβιλ το 1834 όταν δηλαδή ήταν μόλις 19 ετών. Έκτοτε αλληλογραφούσε συχνά με τον Μπάμπατζ κι έτσι σε μια διόρθωση της μετάφρασης ενός άρθρου του, που ο ίδιος της είχε ζητήσει να κάνει, περιλαμβάνει ένα σχέδιο σχετικά με το πως η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλι. Αυτό το σχέδιο θεωρείται το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή!
Δυστυχώς η αδύναμη υγεία της την πρόδωσε κι έτσι σε ηλικία 36 ετών πεθαίνει από καρκίνο της μήτρας. Σίγουρα αν ζούσε περισσότερο η συνεισφορά της θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ακόμα κι έτσι όμως ήταν πολύ σημαντική. Γι' αυτό  το 1980 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού με το όνομα Ada προς τιμή της. Τέλος η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της.
                                                                                                                                  Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!